Iwona Mączka

Sociaal & Cultureel Wetenschappelijk Onderzoek en Advies

Stacja końcowa Auschwitz | Eindstation Auschwitz

Stacja końcowa Auschwitz

Eddy de Wind Stacja końcowa Auschwitz (Wydawnictwo W.A.B. 2020) – Eindstation Auschwitz (J.M. Meulenhof 2020)

75 jaar bevrijding Auschwitz

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door Russische troepen werd bevrijd. Onder de bevrijdde gevangen was de Nederlands dokter Eddy de Wind. In een schrift dat hij uit een SS-kantoor pakt, schrijft hij zijn ervaringen op. Het eerder kort na de oorlog uitgegeven boek verscheen in Nederland in een heruitgave op 15 januari 2020. Op dezelfde dag verscheen het boek in 25 vertalingen in zo’n 100 landen waaronder ook Polen onder de titel ‘Stacja końcowa Auschwitz’.

Essay

Na de oorlog werkte Eddy de Wind als psychoanalyticus met kampslachtoffers en schreef hij een essay over het kampsyndroom. In de Poolse uitgave is dit essay eveneens opgenomen.

ONderzoek

Bij de vertaling is de tekst voorzien van voetnoten die bijvoorbeeld het verschil aangeven tussen de herinneringen zoals Eddy de Wind die opschreef en de inzichten die in de achterliggende 75 jaar naar voren kwamen uit historisch onderzoek. Het daarvoor uitgevoerde onderzoek is gedeeld met de andere vertalers zodat ook de andere edities naar eigen inzicht deze informatie kon gebruiken.

Het boek in de media

Uiteraard is er in Nederland aandacht voor deze heruitgave. In NRC staat een interview met de zoon Melcher de Wind die naar Auschwitz reisde: ‘Mijn vader vond zichzelf geen held, maar hij was het wel’

Op 15 januari was de zoon Melcher ook te zien in de talkshop Op1. Het vraaggesprek met hem is terug te kijken op het facebookkanaal van Op1 of kijk de hele uitzending terug op NPO Start.

De Nederlandse en de Poolse uitgave van het boek:

De Nederlandse uitgave is bijvoorbeeld te bestellen bij bol.com, de Poolse bij Empik.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Iwona Mączka

Thema door Anders Norén